Çocuğum Neden Okuyamıyor?

Çocuğum Neden Okuyamıyor?

Çocuklu aileler çocuklarının hazırcevap, zeki ve kendi kendisine icatlar çıkardığını ancak okula başladıklarında dikkatsiz, tembel ve okuma isteğinin olmadıklarından şikayet ederler. Ödevler ve okuma kitapları ona değil adeta size bir işkence olabilir çünkü kafanızda tek bir düşünce vardır o da çocuğum okuyamıyor cümlesi.

Özgül Öğrenme Güçlüğü


Çocukları ilkokul birinci sınıfa başlayan bazı ailelerde bu sorun yaşanabilir ve aile çocuğunun kendi arkadaş grupları içerisinde geriden geldiğini fak eder. Hatta bazı çocuklarda bu durum yalnızca birinci sınıfla kalmaz 4 ve 5’inci sınıfa kadar devam eder. Özgül öğrenme güçlüğü çocuğun zekasında bir problem olduğunu göstermez hatta çocuk çok zeki olsa bile bu durum yaşanabilir. İşin sağlık tarafına baktığımız zaman ise bu çocuklarda psikolojik ya da nörolojik bir sorunda yoktur.Bazı çocuklar özgül öğrenme güçlüğüyaşayabilir ve okul yaşamının ilk dönemlerinde ona gerekli olan dil, konuşma, okuma ve yazmanın yanı sıra aritmetik konularının birinde ya da birkaç tanesinde sorun yaşamaya başlar. Bu durum çocukta gerileme veya gelişiminde gecikme şeklinde tanımlanabilir ve bu tanı içerisinde disleksi’de bir türdür.

Çocuğuma Okumayı Nasıl Öğretebilirim?

Çocuğunuza okumayı öğretebilmenin en önemli yolu önce onu anlamaya ve tanımaya çalışmaktan geçer. Çünkü çocuk bu zamana kadar sürekli oyun oynuyordu ve artık yaşamı alışık olmadığı şekilde değişti, disiplin biraz daha ön plana çıktı. Ona başaramadığı hissini kesinlikle vermemek gerekir. O başaramadığını düşündüğünde artık yapmak istemeyecektir. Önce yapabileceklerinden başlamayı denemeli, okumayı öğretebilecek ve okumayı daha keyifli hale getirebilecek eğlenceli materyaller kullanmalısınız.

Çocuğunuz için okumayı keyifli hale getirmek “DERSMATİK ilk okuma seti” ile uygun bir tercih olabilir. DERSMATİK ile çocuğunuz harf ve hecelerle boğuşturmadan okumayı öğrenir.

Sonuç olarak toparlamak gerekirse ocuğunuzun okumayı öğrenememesinin nedeni onun zekasıyla alakalı bir durum olmayabilir. Onu zorlamadan ve ona zaman vererek bu işin üstesinden gelmek işin en güzelidir.

Hatta bazı ailelerin okumayı sökmek için dua hangisi şeklinde arayış içerisinde olduklarını da görebiliyoruz. Bunun için şöyle bir açıklama yapabiliriz. Bir öğrencinin derslerinde başarılı olabilmesi için öncelikli olarak düzenli çalışması gerekir. Yani ben bu duayı okudum başarılı olurum düşüncesi yanlıştır.

Etiketler: dersmatik, çocuğum okuyamıyor, okuma, yazma
Eylül 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR